Uit elkaar, wat moet je regelen?

23 juli 2021

Uit elkaar

Scheiden doe je niet zomaar van vandaag op morgen. Maar als je de knoop eenmaal hebt doorgehakt, moet er veel geregeld worden. We hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Wat moet je regelen bij een scheiding?

Hieronder vind je in het kort de stappen die jullie moeten zetten als je besloten hebt om te gaan scheiden.

  • Maak samen afspraken. Dat werkt het best. Deze gaan over: geld, huis, inboedel en de verdeling van de zorg. Kom je er samen niet uit? Schakel dan een mediator of (allebei) een advocaat in.
  • Voorlopige afspraken. Sommige zaken kunnen niet wachten tot de scheiding definitief geregeld is. Maak hierover samen of met behulp van een mediator of advocaat voorlopige afspraken.
  • Informeer de omgeving. Vertel de school en/of de kinderopvang je kind(eren) over jullie scheiding en de (voorlopige) afspraken die jullie gemaakt hebben.
  • Maak een ouderschapsplan. Ouders van minderjarige kinderen zijn verplicht een ouderschapsplan (link https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar/kinderen/ouderschapsplan) op te stellen. Hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan? Dan kan een mediator van het scheidingsloket (LINK) je verder helpen.
  • Inschrijven in het register van de burgerlijke stand. De scheiding is officieel als de uitspraak van de rechter staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit doet jullie advocaat. Deze inschrijving kan plaatsvinden als de beroepstermijn van drie maanden is verstreken.
  • Een gedetailleerd overzicht van regelzaken vind je op de website van de Rijksoverheid

De zelfstandig gespecialiseerde Familie mediators verbonden aan het Scheidingsloket, helpen je graag verder.

Wendy Beers van WB Mediation |  https://www.wb-mediation.nl/mediation-iets-voor-mij/

Gudrun Winters van Winters Mediation | https://www.winters-mediation.nl/mediation-lelystad/
Sasja Flantua van Advocatenkantoor Flantua |  https://www.advocatenkantoorflantua.nl/echtscheiding/

Lees ook 

Themakist Kind & Scheiding

Met de themakist Kind & Scheiding maak je als onderwijsprofessional het thema Scheiden bespreekbaar. Zowel in de klas als individueel met leerlingen én hun ouders.
Lees meer

10 tips voor pedagogisch medewerkers - Kind & Scheiding

Hoe ga je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang of op de peuterspeelzaal om met kinderen met gescheiden ouders? Wij geven je tips!
Lees meer

Uit elkaar, wat moet je regelen?

Scheiden of uit elkaar gaan, doe je niet zomaar. Maar als je de knoop eenmaal hebt doorgehakt, moet je veel gaan regelen. Wij geven je tips.
Lees meer
1 2 3 8

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2022 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram