Hoe stel ik een ouderschapsplan op

Netwerk

Hoe stel je een ouderschapsplan op?

Als jij en je partner gaan scheiden en jullie hebben samen minderjarige kinderen, dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin leggen jullie vast welke afspraken je gemaakt hebt over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Wat hier minimaal in moet staan zijn de afspraken die je samen maakt over de zorg, opvoeding en omgang met de kinderen. Ook staat hierin hoe jullie omgaan met de kosten van de verzorging en de opvoeding. Het is handig om in jullie ouderschapsplan tevens rekening te houden met toekomstige situaties. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje!
TIP: Hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan? Dan kan een mediator van het Scheidingsloket Lelystad je verder helpen. 

Wat moet er in het ouderschapsplan staan?

Een aantal punten is verplicht:

 • De inhoudelijke verdeling van de zorg en opvoeding (zorgregeling)
 • Hoe de ouders elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen, zoals schoolkeuze
 • De kinderalimentatie: dat wil zeggen het aandeel van beide ouders in de kosten van de verzorging en opvoeding

Daarnaast is het goed om af te spreken om het ouderschapsplan ook in de toekomst af en toe door te nemen. Kinderen groeien op en de situatie verandert. Zo blijven de regels helder ook op het moment van verandering, zoals een verhuizing of de komst van een nieuwe partner of kind. Ook moet je benoemen hoe je de kinderen hebt betrokken bij het ouderschapsplan.

Stappenplan

Het opstellen van een ouderschapsplan kan een lastige klus zijn. Ruzie ligt op de loer. Het verplichte karakter legt veel druk als je het niet of moeilijk met elkaar eens kan worden. Soms spreekt een rechter een echtscheiding uit zonder ouderschapsplan. Dat kan alleen als ouders hiervoor goede redenen hebben. In alle andere gevallen moeten je als ouders aan de slag.

 1. Bekijk de situatie
  Lukt het niet op samen met de ex-partner een plan op te stellen? Vergis je niet: over veel zaken kunnen de meningen verschillen. Dingen die tijdens de relatie heel normaal waren, kunnen na een scheiding in een ander daglicht komen te staan. In veel gevallen kan je tegengestelde belangen hebben. Daarom is het wijs om een advocaat/ scheidingsmediator (link naar scheidingsloket)  in te schakelen. Mensen met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten die hierbij komen kijken. Dat kan op grond van de Wet op de Rechtsbijstand.
 2. Vragen op een rij
  Op internet staan ter oriëntatie allerlei voorbeeldvragen en conceptplannen. Zet vooral je eigen vragen op een rij. Welke punten vind jij belangrijk? En voor de kinderen?
 3. Co-ouderschap of niet
  Stel samen het ouderschapsplan op. Er zijn grofweg twee vormen van ouderschap mogelijk: het co-ouderschap of een model waarbij er een hoofdverzorgende ouder en een ouder is bij wie de kinderen regelmatig verblijven. Bij co-ouderschap verdelen partners de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen gelijkwaardig. Partners kunnen er ook voor kiezen dat de kinderen bij één van hen gaan wonen. Dan moeten ze afspreken hoe vaak de kinderen bij de andere ouder verblijven. Dat heet een zorgregeling. Hier zijn geen standaarden voor. Bij de regeling moeten ouders rekening houden met o.a. school, hobby’s, sport, vriendjes, de te overbruggen afstanden, hun werk en de behoeften en mening van de kinderen.

Welke vragen worden beantwoord in een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan moet vooral duidelijke praktische afspraken vastleggen. Het is belangrijk dat er niet te veel uitzonderingsregels zijn. Een ouderschapsplan kan onder meer de volgende vragen behandelen:

 • Waar gaan de kinderen wonen?
 • Wanneer zijn de kinderen bij papa en wanneer bij mama?
 • Hoe komt het kind van de ene ouder bij de andere?
 • Waar gaat het kind naar buitenschoolse activiteiten, zoals een sportclub?
 • Hoe regelen ouders de geldzaken met betrekking tot de kinderen?
 • Wie regelt formele zaken, zoals de inschrijving van kinderen bij de gemeente of de aanvraag van een paspoort?
 • Hoe gaan ouders om met beslissingen die met school te maken hebben?
 • Hoe verloopt het contact van de kinderen met de rest van de familie?
 • Wat zijn de afspraken tijdens schoolvakanties?
 • Hoe gaan ouders om met verschillen in opvoedstijlen?
 • Waar wonen eventuele huisdieren?
 • Wat te doen bij verhuizingen?
 • Mogen ouders in overleg afwijken van de afspraken?
 • Willen ouders het plan tussentijds evalueren?

Niet gevonden wat je zocht? Stel gerust je vraag aan het Scheidingsloket Lelystad.

Lees ook 

Alles op zijn KOPP!!

De training 'Alles op zijn KOPP!' is er voor jongeren van ouders met psychische problemen en/of een verslaving.
Lees meer

BLOG - Pubers en sociale media

In de puberteit is online contact met leeftijdgenoten erg belangrijk. Sociale media als Snapchat en Instagram zijn dan ook populair bij pubers.
Lees meer

Oudercursus 'Help, mijn kind kan niet zonder!'

Cursus voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar die problematisch alcohol drinken of te veel drugs gebruiken, overmatig gamen of gokken.
Lees meer
1 2 3 16

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram