Angst herkennen en hierbij helpen

Netwerk

Soms kan het lastig zijn om te herkennen dat een kind of jongere last heeft van angst. Hoe merk je het op en, nog belangrijker, hoe kun je hierbij helpen? In dit blog lees je hoe angst zich op verschillende leeftijden kan uiten en geven we praktische tips voor zowel ouders als professionals om kinderen en jongeren te ondersteunen.

Op elke leeftijd zijn de klachten van angst anders. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd (4 t/m 12 jaar) kun je merken dat hij of zij meer huilt, meer moeite heeft met in slaap komen, vaak wakker wordt, in bed plast, klaagt over hoofd- of buikpijn, niet wil praten of juist heel erg aanwezig is.

Bij jongeren (12 t/m 21 jaar) kun je merken dat hij of zij zich ineens heel erg terugtrekt of zich juist overdreven zelfverzekerd gaat gedragen en heel stoer doet, hoofd- en buikpijn heeft, vaker gaat spijbelen of veel vermoeider is dan anders.

Je kunt het kind helpen door de tijd te nemen om met je kind erover te praten. We hebben hiervoor de volgende tips:

Voor ouders/verzorgers

  • Neem de angst of spanning altijd serieus;
  • Probeer niet te snel met oplossingen te komen, want daarmee kun je je kind het gevoel geven dat je de spanning niet serieus neemt;
  • Als je merkt dat je kind absoluut niet met jou wil praten over de angst, kijk dan of er iemand anders is met wie je kind wel wil praten: een leerkracht, familielid of misschien een hulpverlener.
  • Geef een positief voorbeeld aan je kind door bijvoorbeeld zelf te vertellen wat jij spannend vindt en wat jou daarbij helpt om spannende dingen wel te doen in plaats van uit de weg te gaan.
  • Probeer je kind aan te moedigen om dingen te doen die spannend zijn, maar dwing je kind niet. Dit kan de angst namelijk juist verergeren.

Wil je meer weten hoe je je kind hierbij kan ondersteunen of heb je hier vragen over? Mail dan naar info@lisalelystad.nl en we denken graag met je mee.

Voor professionals

  • Neem de angst of spanning altijd serieus;
  • Probeer niet te snel met oplossingen te komen, want daarmee kun je het kind het gevoel geven dat je de spanning niet serieus neemt;
  • Als je merkt dat het kind absoluut niet met jou wil praten over de angst, kijk dan of er iemand anders is met wie het kind wel wil praten: een leerkracht, familielid of misschien een collega.
  • Geef een positief voorbeeld aan het kind door bijvoorbeeld zelf te vertellen wat jij spannend vindt en wat jou daarbij helpt om spannende dingen wel te doen in plaats van uit de weg te gaan.
  • Probeer het kind aan te moedigen om dingen te doen die spannend zijn, maar dwing het niet. Dit kan de angst namelijk juist verergeren.
  • Ga met het kind en/of de ouders/verzorgers in gesprek hierover en kijk of ouders/verzorgers de zorgen herkennen.
  • Kijk of het kind hulp nodig heeft om hierover te praten en minder faalangstig te worden.

Wil je meer weten hoe je een kind of ouders/verzorgers hierbij kan ondersteunen of heb je hier andere vragen over? Mail dan naar info@lisalelystad.nl en we denken graag met je mee.

Advies bij Omroep Flevoland

Hoe ga je om met spannende momenten op de basisschool? Voor het ene kind is dat makkelijker dan voor het andere. En hoe ga je daar dan weer mee om als ouder? Lisa Lelystad's Daniëlle Groenestein is gezinscoach bij MDFlevoland en geeft in de uitzending bij Omroep Flevoland advies over omgaan met spanning. Bekijk het fragment hieronder.

******

Deze tips krijg je van Lisa Lelystad. Heb je zelf een tip die nog niet in het rijtje staat? Laat het ons weten!

Lees ook 

Flyers

Wil je weten wat Lisa Lelystad voor jou kan betekenen? Of met welke vragen je terecht kunt bij Lisa Lelystad? Bekijk en download onze flyers!
Lees meer

Nieuws van Lisa Lelystad

Regelmatig versturen wij nieuwsbrieven met handige informatie, nuttige tips en een overzicht van activiteiten. Bekijk hier de verzonden nieuwsbrieven aan ouders/verzorgers en professionals!
Lees meer

Angst herkennen en hierbij helpen

Ontdek hoe je angst bij kinderen en jongeren kunt herkennen en hoe je hen hierbij kunt helpen. Met praktische tips voor ouders/verzorgers en professionals.
Lees meer
1 2 3 22

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram