Sommige jonge kinderen lijken wel gehypnotiseerd door het scherm. Maar wist je dat dit kan wijzen op overprikkeling? In dit blog lees je wat er gebeurt in het brein van je kind, waarom stoppen vaak moeilijk is én welke tv-programma’s wél geschikt zijn voor jonge kijkers.
Je kindje dat naar een scherm kijkt, kan je het idee geven dat ze het programma leuk vinden. Echter is het bij kinderen onder de vier jaar de vraag in hoeverre ze het verhaal kunnen volgen. Ze zijn vaak gefascineerd door alle geluiden en beelden die in snel tempo voorbijkomen.
Tv-programma’s gericht op kinderen zitten vol elementen om de aandacht vast te houden zodat ze zo lang mogelijk blijven kijken. Wat we echter vergeten, is dat het normaal is voor jonge kinderen om een korte aandachtspanne te hebben. Het is daarom onnatuurlijk dat het lukt om zo lang op hetzelfde te focussen.
Kinderen kunnen vaak moeilijk zelf stoppen met kijken omdat ze steeds opnieuw naar het scherm getrokken worden. Ze kijken daardoor vaak langer dan ze aan kunnen. Hun brein krijgt hierdoor te veel prikkels binnen. Dit kan zorgen voor overprikkeling omdat de hersens van een kind nog niet zo snel alles kunnen verwerken zoals een volwassene.
Je kan dan merken dat je kind erg geïrriteerd, emotioneel, boos, druk of juist stil en teruggetrokken is.
Om dit te voorkomen maakte Schermvrij opvoeden een overzicht van diverse tv-programma's en welke wel of niet passend zijn voor het jonge kind.
Wil jij hier meer over weten of ben jij benieuwd welke programma’s dit zijn? Lees dan verder via: https://schermvrijopvoeden.nl/kinder-tv/
Behoefte aan een checklist die je zelf kunt gebruiken? Download dan de Checklist TV.