Naar het voortgezet onderwijs

Van groep 8 naar de brugklas is een grote stap. Een spannende periode voor je kind, maar ook voor jou als ouder.  
voortgezet onderwijs

Naar het voortgezet onderwijs

Na de zomervakantie staat je kind voor een belangrijke stap: de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Van groep 8 naar de brugklas is een grote stap. Je kind gaat naar een grotere school, moet elk lesuur van lokaal wisselen en krijgt voor elk vak een andere docent. Een spannende periode voor je kind, maar ook voor jou als ouder.  

Afscheid van de basisschool

Of je er naar uit kijkt of juist een beetje tegen op ziet; het is belangrijk voor je kind om op een goede manier afscheid te nemen van de oude klas en school. Gelukkig weet de school ook maar al te goed hoe belangrijk het is om de basisschooltijd af te sluiten met bijvoorbeeld een schoolkamp en musical. Leuke dingen! Maar daarna komt het echte afscheid. Het ene kind fietst hier zo doorheen en kan niet wachten tot na de zomervakantie, het andere kind heeft er meer moeite mee. Ook voor jou als ouder breekt er een periode van loslaten aan.

Schoolkeuze

Het is logisch dat je als ouder de beste middelbare school voor je kind wilt vinden. Waarschijnlijk ga je in deze fase ook naar verschillende open dagen. Maar er zijn nogal wat keuzes! Je wilt waarschijnlijk ook rekening houden met de schoolkeuzes van vriendjes of vriendinnetjes, maar voorop staat dat je wilt dat je kind goed onderwijs krijgt op een school die bij je kind past. O ja, het liefste ook niet al te ver weg... Je vindt op onze website diverse handige tips om je te helpen de best passende school te vinden.

Gratis webinars
Lyceo organiseert regelmatig webinars, zowel voor ouders als voor leerlingen. Zoals het webinar 'Klaar voor de brugklas'. De webinars zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens het webinar is er ook ruimte om vragen te stellen via de chat.
LEES MEER

Tipsheet

Zit je kind in groep 8 van de basisschool, dan hebben jullie het thuis vast veel over de brugklas. Er zijn al open dagen geweest en er komen meekijkdagen aan. Een grote stap in het leven van je kind. Ook voor jou als ouder is het spannend, want het echte loslaten gaat nu beginnen. Hoe kan jij je kind helpen? We geven tips!
Bekijk alle tipsDownload de tipsheet (web)

Soorten voortgezet onderwijs

Er zijn in Nederland heel wat verschillende schoolniveaus en natuurlijk is ook elke middelbare school weer verschillend. We kennen verschillende soorten voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo. Op de website Wijzer over de basisschool wordt duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen de verschillende soorten.

Naar website

Middelbare school kiezen

Naar open dagen toe gaan is een goede manier om een indruk te krijgen van de verschillende scholen. En je kunt vantevoren ook wat informatie bij elkaar zoeken over de middelbare scholen in de buurt. Een handige website om te kijken welke middelbare scholen er in de buurt allemaal zijn is de website van Scholen op de kaart. Hier vind en vergelijk je eenvoudig verschillende scholen.

Ga je naar een open dag? Dan is het ook handig om een checklist mee te nemen zodat je geen belangrijke informatie mist. Bekijk zo'n checklist en andere handige tips voor het kiezen van de juiste middelbare school voor jouw kind op de website van Ouders.nl.

Op de website van Ouders & Onderwijs vind je verder veel informatie over de stap van groep 8 naar de middelbare school. Zoals over het maken van de doorstroomtoets, het schooladvies, maar ook het aanmelden op de middelbare school van jullie keuze.

Boekentips

Voor iedereen, kind en ouders, is naar de middelbare school gaan een grote verandering. We zijn op zoek gegaan naar handige boeken - en één spel ;) - waarmee jij en je kind de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zo goed, maar ook zo leuk mogelijk door kunnen komen.
Bekijk de boekentips

Gescheiden ouders met een kind in groep 8

"Vandaag is een belangrijke dag voor ons. De musical van groep 8. Na deze dag zijn wij definitief geen ‘kleintjes’ meer, want na de zomer gaan we naar de middelbare. We hebben teksten geleerd, dansjes geoefend en kostuums gepast. We zijn er helemaal klaar voor. We maken ons alleen nog zorgen over één ding: jullie. We durven het eigenlijk niet te zeggen, dus vandaar deze brief."

Zo begint de open brief die Villa Pinedo heeft geschreven en die kinderen van gescheiden ouders naar hun ouders kunnen sturen. Je kunt de brief downloaden via de website van Villa Pinedo

Bekijk de brief

Inspiratie

Zwanger in Lelystad

Lees meer 

Pubers & Jongeren

Lees meer 

Opvoeden met weinig geld

Lees meer 

Scheiden & Ouder blijven

Lees meer 

LimonadeBrigade: Inspiratie voor jou en je kind

Lees meer 

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram