Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ) is een manier om in een gesprek samen de (zorg)behoefte van een kind en/of gezin in kaart te brengen. Door het gesprek met deze methodiek te doen, krijg je inzicht in de samenhang tussen de ontwikkeling, opvoeding en omgeving van een kind en gezin. Zo kun je samen kijken naar passende inzet en combineer je de ervaringen van kind en gezin met de deskundigheid van de professional.
GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften. Het is een integrale, goed onderbouwde gespreksmethodiek waarmee je samen met ouders, kinderen en andere professionals de krachten, ontwikkel- en zorgbehoeften van een specifiek kind/gezin adequaat en efficiënt in kaart brengt. Het helpt professionals samen met (aanstaande) ouders en jeugdigen te bepalen hoe het gaat en wat nodig is, gebruikmakend van overzichtelijke (leeftijdsspecifieke) schema’s.
De zogenaamde GIZ driehoek stimuleert de ouder/kind om onderwerpen te bespreken. Vanuit het doel: hoe gaat het met mijn kind en wat heeft mijn gezin nodig. Door de GIZ driehoek op tafel te leggen tijdens het gesprek, is het voor iedereen eenvoudig te begrijpen.
Op 1 oktober staat er weer een GIZ bijeenkomst voor professionals gepland.
We gaan dan aan de slag met het gebruiken van de multidisciplinaire GIZ. We gaan opfrissen en oefenen met verschillende casussen en situaties waar het multidisciplinaire deel goed ingezet kan worden. Natuurlijk krijg je tips en kun je ervaringen met elkaar delen.
Dus zet alvast in je agenda: dinsdag 1 oktober van 9.15 tot ± 11.00 uur
De GIZ-methodiek is te gebruiken in gesprekken met:
Voor mensen die de Nederlandse taal niet spreken of lezen zijn er vertaalde GIZ-schema’s beschikbaar. De methodiek is ook geschikt voor laaggeletterden en kinderen met een beperking.
De behoeften van het gezin staan centraal. Er wordt samengewerkt (ouder, kind en professional) vanuit een motiverende en oplossingsgerichte houding. Zo voelt de ouder zich gehoord en gezien!
Door het geven van inzicht, kan de ouder actief onderdeel uitmaken van het proces wanneer er extra zorg nodig is. Eigen kracht wordt gestimuleerd omdat er gezamenlijk een inschatting wordt gemaakt wat er nodig is.