Scheiden & ouder/verzorger blijven

Denk je aan scheiden of gaan jullie uit elkaar, dan komt er veel op je af. Op deze pagina vind je tips en informatie over alles wat te maken heeft met scheiden.

Scheiden & ouder/verzorger blijven

Het opbouwen en onderhouden van een fijn gezinsleven kan een hele uitdaging zijn! Soms lukt het niet om de relatie goed te houden en kan de vraag opkomen: ‘scheiden of blijven?’. Op deze pagina vind je tips en informatie over alles wat te maken heeft met scheiden. 

Ik ga scheiden... Wat nu?

Lisa Lelystad biedt ondersteuning voor iedereen die met een scheiding te maken heeft of overweegt om te scheiden. Of je nu vragen hebt over geldzaken, ouderschap, wonen of juridisch advies: Lisa Lelystad werkt samen met maatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en gespecialiseerde Familie Mediators zodat we jou zo goed mogelijk verder kunnen helpen.

➡️ Wil je meer weten, persoonlijk advies of hulp krijgen? Neem contact op via 088-0029922 of mail naar info@lisalelystad.nl. Of vul het formulier 'Stel je vraag' in om jouw vraag te stellen.

Ben je (onderwijs)professional? Ook dan hebben we tips voor je om ouders en kinderen in scheidingssituaties te begeleiden. Denk aan tools voor in de klas of tijdens bijeenkomsten en trainingen. Heb je hier interesse in? Kijk dan zeker even op de pagina 'Kind & scheiden'.

Meer over hoe Lisa kan helpen
Handige websites

Villa Pinedo
naar website

Rijksoverheid over scheiden
naar website

Uit elkaar met kinderen
naar website

Mediation, iets voor mij?
naar website

Stiefplan, voor samengestelde gezinnen
naar website

Ouders uit elkaar
naar website

Rechtwijzer - uit elkaar
naar website

Kinderen & Scheiden

Als je als ouders/verzorgers gaat scheiden, kan je kind daar verdrietig, verward, bang of boos van worden. Hierover praten met leeftijdsgenootjes kan je kind helpen. Meedoen aan de groep voor kinderen met gescheiden ouders kan kinderen helpen de scheiding te verwerken en te leren omgaan met veranderingen. Meedoen is gratis. Bekijk eens de flyer van deze gespreksgroep voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en de website van Welzijn Lelystad voor 12+.

Een scheiding betekent voor kinderen vooral ‘verlies’. Van het vertrouwde gezin als veilige basis en de aandacht van beide ouders. Een scheiding is een erg ingrijpende gebeurtenis waar bij je je kinderen moet begeleiden. Wij geven je handige tips voor een stappenplan.

Naar stappenplan

Als je ouders scheiden, laat je horen!

Als je ouders gaan scheiden, heb je het recht om te vertellen wat jij wilt. Door de scheiding verandert ook jouw leven. Volwassenen moeten bij hun beslissing bedenken wat het beste is voor jou. Daarom is jouw mening over de scheiding belangrijk.

Onderzoeker Naomi Spalter, gespecialiseerd in familierecht, maakte samen met animatiemaker Jill Vanc, deze video over de rechten van kinderen bij een scheiding. Deze video is bedoeld voor kinderen vanaf circa acht jaar.

Villa Pinedo

Zowel ouders als jongeren kunnen terecht bij Villa Pinedo, een platform waar ervaringsdeskundige jongeren hun inzichten delen. Meer weten? Check dan eens hun website: villapinedo.nl
Website Villa Pinedo

Uit elkaar... Wat moet je regelen?

Scheiden doet je niet zomaar van vandaag op morgen. Maar als je de knoop eenmaal hebt doorgehakt, moet er veel geregeld worden. Je hebt ongetwijfeld heel veel vragen. Kun je in je huis blijven wonen na de scheiding? Hoe zit het met alimentatie? Hoe verdeel je de spullen? Lees onze tips over allerlei zaken op praktisch en juridisch gebied….!
Lees verder

Website uitelkaarmetkinderen.nl

Na de scheiding blijft de relatie tussen jullie als ouders wel bestaan. Het is voor jullie kind(eren) en jullie zelf dan ook erg belangrijk om goed met elkaar om te blijven gaan. Het is heel belangrijk voor jou en je broers/zussen en voor jullie zelf om goed met elkaar om te gaan.

De website uitelkaarmetkinderen.nl is er om jullie als ouders te helpen tijdens deze moeilijke periode. Je wilt natuurlijk ook dat de scheiding zo makkelijk mogelijk verloopt. Voor jullie én voor jullie kind(eren). En dan zijn er hopelijk na de scheiding minder problemen.

Naar de website

Minder kinderverdriet

Steven Pont schreef een mooi artikel over hoe een betere scheidingshouding door ouders kan zorgen voor minder kinderverdriet.

Steven Pont is psycholoog en schrijft o.a. columns in het Parool en het AD.
Lees het artikel

Scheiden met Stine

In de klas van de dochter van filosoof Stine Jensen heeft twee derde van de kinderen gescheiden ouders. Dat zet Stine aan het denken: Waarom scheiden we zo vaak tegenwoordig? Wat zijn de gevolgen ervan? Voor de samenleving, voor onszelf en voor onze kinderen?
Luister podcast

Samen groeien

Trainingen voor kinderen, jongeren en ouders in een scheidingsituatie. 
Voor kinderen
Groep voor kinderen met gescheiden ouders (8-12 jaar)
Als je ouders scheiden, kan je daar verdrietig, verward, bang of boos van worden. Hierover praten met leeftijdsgenootjes kan je helpen. Meedoen aan de groep voor kinderen met gescheiden ouders kan kinderen helpen de scheiding te verwerken en te leren omgaan met veranderingen. Meedoen is gratis.
https://www.mdflevoland.nl/twee-huizen
Voor jongeren
Tussen twee huizen
Een lotgenotengroep voor jongeren op het voortgezet onderwijs waarvan ouders in een (v)echtscheidingssituatie zitten. Tijdens wekelijkse bijeenkomsten spreken de jongeren onder begeleiding van twee getrainde Jeugd preventiewerkers over hun ervaringen en hoe ze het beste kunnen omgaan met de veranderingen in hun leven door de scheiding.  https://www.welzijnlelystad.nl/ik-zoek-hulp/jongeren/jeugdpreventiewerk/lotgenotengroep-tussen-twee-huizen/
Voor ouders
Ouderbijeenkomst Kind & Scheiding
Kom meer te weten over wat een (moeilijke) scheiding voor jou en je kind(eren) betekent. De informatie geeft je een andere kijk op wat jij en je kind in de huidige situatie nodig hebben. www.ouderbijeenkomsten.nl

Stap voor stap scheiden

Scheiden is een heftig proces. Het brengt vaak veel emoties met zich mee en er moet heel veel geregeld worden.
Zorg tijdens dit proces ook voor voldoende ontspanning voor jezelf: momenten om je gedachten even te verzetten. Eet gezond, en probeer voldoende te bewegen en te slapen. Dit helpt om het allemaal beter vol te kunnen houden.
Stap 1: Vertel dat je wilt scheiden
Wanneer je er zeker over bent dat je wil scheiden en geen andere oplossingen meer ziet, is het belangrijk dat je dit persoonlijk aan je partner vertelt. Dit wordt ook wel een 'scheidingsmelding' genoemd. Geef je partner de tijd en ruimte om het nieuws te laten doordringen, dit kan soms wel een paar weken duren. Zorg ook voor voldoende veiligheid tijdens het gesprek. Als het nodig is, kun je een neutrale, derde persoon meenemen die helpt om de rust te bewaken. Heb je kinderen? Zorg dan ook dat zij niet bij dit gesprek aanwezig zijn.
Tip voor ouders
Voor kinderen is de scheiding natuurlijk ook heel ingrijpend. Probeer er samen voor te zorgen dat er aandacht is voor de kinderen en hou in de gaten of het goed gaat met ze. Veel ouders zeggen achteraf dat ze tijdens de scheiding zo bezig waren met hun eigen emoties en al het geregel, dat er te weinig aandacht is overgebleven voor de kinderen. Misschien zijn er ook anderen in jullie omgeving die hierbij kunnen helpen. De leerkracht, sportcoach, familie of vrienden kunnen extra zorg en aandacht geven aan je kind in deze moeilijke periode
Stap 2: Vertel het aan je kinderen
Wanneer jullie eenmaal hebben besloten om te gaan scheiden, is het belangrijk om het niet al te lang daarna ook aan de kinderen te vertellen. Het liefst wil je je kinderen deze pijn besparen, maar vaak voelen zij de spanningen tussen jullie ook. Als hier niet over gepraat wordt, zorgt dit voor onzekerheid of zelfs angst bij kinderen. Ook wil je voorkomen dat kinderen van anderen te horen krijgen dat jullie gaan scheiden. Zoek voor het gesprek een rustig moment uit, vertel de beslissing het liefst samen aan jullie kinderen en benadruk dat jullie liefde voor de kinderen nooit overgaat.
Stap 3: Vraag anderen om hulp
Als praten met elkaar niet lukt, is het een goed idee om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Je kent vast wel iemand in je omgeving die een scheiding heeft meegemaakt. Vraag aan hen bij wie zij hulp hebben gezocht en hoe dit is bevallen. De professionals van het Scheidingsloket kunnen je ook helpen. Denk aan het uitleggen hoe het zit met de regels en wetten. Maar ook bij het samen maken van goede afspraken over de kinderen. Een mediator kan jullie helpen om te bemiddelen bij de scheiding. Jullie werken zelf aan de oplossingen, maar de mediator begeleidt jullie bij dit proces. Het is belangrijk dat jij en je (ex-)partner beiden vertrouwen hebben in de mediator en bereid zijn om mee te werken. Mediation kan tijd besparen en is goedkoper en minder ingrijpend dan het inschakelen van een advocaat. Op deze pagina vind je links naar de mediators in Lelystad. (link naar Scheidingsloket)

Een (familierecht-)advocaat is uiteindelijk altijd nodig voor het indienen van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank. Sommige mediators zijn ook advocaat. Dan heb je hiervoor geen aparte advocaat nodig. Zijn jullie het samen eens geworden over alle afspraken, dan is er maar één advocaat nodig. Zo niet, dan hebben jij en je (ex-)partner allebei een eigen advocaat nodig. Het nadeel daarvan is dat jullie meer tegenover elkaar komen te staan en dit hogere kosten met zich meebrengt. Zorg voor een advocaat die niet inzet op strijd, maar uitgaat van samenwerking, in het belang van jullie kinderen.
De rechter komt in beeld als het jullie niet lukt om de scheiding te regelen: niet met een mediator, maar ook niet met een advocaat. De rechtbank beslist dan over alles waar jullie het niet over eens kunnen worden, zoals de hoogte van de alimentatie, wie waar gaat wonen of de afspraken over de zorg en opvoeding. Omdat dit proces wel tot een paar maanden kan duren, kan de rechter voor de tussentijd besluiten tot een ‘tijdelijke regeling’.
Tip voor ouders
Hoe lastig soms ook: probeer tijdens een scheiding zoveel mogelijk te blijven samenwerken met je (ex-)partner in het belang van de kinderen. Onderzoek laat zien dat na een scheiding met mediation of waarbij maar één advocaat voor jullie samen nodig was, kinderen na een scheiding meer contact hebben met beide ouders, ouders minder ruzie met elkaar hebben en beter kunnen overleggen over de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen. Je wil tenslotte het beste voor je kind.

Stap 4: Vertel het belangrijke anderen
Breng ook school en de opvang op de hoogte van jullie thuissituatie, zodat zij weten wat er bij jullie kind speelt. Denk hierbij aan wie het gezag over het kind heeft en waar het kind nu en straks gaat wonen. Vraag ook aan de school of zij vanaf nu beide ouders kunnen informeren over schoolzaken, zoals wanneer de oudergesprekken zijn. Vergeet ook bijvoorbeeld ook niet de sportcoach of trainers.
Stap 5: Maak voorlopige afspraken
Het kan even duren voordat de scheiding officieel is en sommige dingen kunnen daar niet op wachten. Die moet je direct regelen. Denk aan een situatie waar ouders alvast apart gaan wonen. De vraag is waar de kinderen in de tussentijd gaan wonen en wie welke kosten betaalt. Je kunt daar als ouders onderling of anders met hulp van een (familie)mediator voorlopige afspraken over maken. Als dat niet gaat, kun je de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Daar heb je een advocaat voor nodig.
Het kan even duren voordat de scheiding officieel is en sommige dingen kunnen daar niet op wachten. Die moet je direct regelen. Denk aan een situatie waar ouders alvast apart gaan wonen. De vraag is waar de kinderen in de tussentijd gaan wonen en wie welke kosten betaalt. Je kunt daar als ouders onderling of anders met hulp van een (familie)mediator voorlopige afspraken over maken. Als dat niet gaat, kun je de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Daar heb je een advocaat voor nodig.
Stap 6: Maak afspraken over de kinderen
Het is belangrijk om zo snel mogelijk afspraken te maken. Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn: onzekerheid zorgt voor extra spanningen. Zijn je kinderen minderjarig? Dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staat in ieder geval hoe de verzorging, opvoeding, omgang en de kosten voor de kinderen worden verdeeld en hoe jullie elkaar informeren over belangrijke zaken, zoals de schoolkeuze. Wanneer je gaat scheiden hebben jullie als ouders in principe allebei gezag over je kind en daarmee ook het recht om je kind te zien. Je kunt kiezen voor een omgangsregeling of co-ouderschap. In het ouderschapsplan leg je de afspraken vast over wanneer je kind bij welke ouder is. Er zijn uitzonderingen op dit recht wanneer een ouder bijvoorbeeld niet in staat is om voor het kind te zorgen, dit niet goed is voor de veiligheid of ontwikkeling van je kind of je kind zelf grote bezwaren heeft.
Het kan even duren voordat de scheiding officieel is en sommige dingen kunnen daar niet op wachten. Die moet je direct regelen. Denk aan een situatie waar ouders alvast apart gaan wonen. De vraag is waar de kinderen in de tussentijd gaan wonen en wie welke kosten betaalt. Je kunt daar als ouders onderling of anders met hulp van een (familie)mediator voorlopige afspraken over maken. Als dat niet gaat, kun je de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Daar heb je een advocaat voor nodig.
Stap 7: Rechten van een kind
Kinderen hebben het recht om beide ouders te zien, behalve als er omstandigheden zijn waardoor dit niet mogelijk of niet veilig is. Als het jullie niet lukt om goede afspraken over de omgangsregeling te maken, beslist de rechtbank hierover. Kinderen vanaf 12 jaar – en soms ook jonger – mogen altijd hun mening laten horen. Dit is het hoorrecht. De rechter wil weten hoe jouw kind erover denkt en neemt deze mening mee in zijn beslissing. Het belang van je kind staat voorop. Je kind kan het contact met een ouder die geen omgang kan of wil hebben niet afdwingen. Het is beter als het lukt om dit buiten de rechtbank om te doen, zodat de kinderen niet tussen jullie in komen te staan.
Stap 8: Een echtscheidingsconvenant
Na de afspraken over de kinderen komen andere zaken aan de beurt, zoals geld, spullen, het huis, de pensioenregelingen, partneralimentatie en kinderalimentatie. Hoe jullie financiële afspraken eruitzien en hoe jullie de boel verdelen, wordt medebepaald door de manier waarop je getrouwd bent: onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen, of er sprake is van schulden of juist van bezit en of jullie een koop- of huurwoning hebben. Bij een koopwoning kan een hypotheekadviseur jullie advies geven. De afspraken die jullie maken, kun je vastleggen in een echtscheidingsconvenant.
Stap 9: Ga naar de rechter
De rechtbank beoordeelt het verzoek tot echtscheiding dat door jullie advocaat wordt ingediend. Als jullie het nog niet overal over eens zijn, zal de rechtbank in een zitting tot een besluit komen. Tijdens een zitting kunnen jij en je (ex-)partner ieder toelichten wat jullie wensen zijn, de rechter komt op basis hiervan tot een eindbesluit. Wanneer je het hier niet mee eens bent, kun je in hoger beroep gaan. Terwijl dit proces loopt kun je een voorlopige voorziening aanvragen, waarin staat wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie is en waar de kinderen tot de uitspraak gaan wonen.
Stap 10: Scheiding definitief
De scheiding is pas definitief wanneer deze is ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je getrouwd bent. Dit kan pas als de scheiding onherroepelijk is geworden. Meestal zorgt de advocaat ervoor dat de scheiding wordt geregistreerd. Je krijgt hierover een brief. De scheiding wordt vermeld op de huwelijksakte. Deze echtscheidingsakte kun je altijd opvragen als bewijs dat je bent gescheiden. Inschrijving van de scheiding moet binnen zes maanden na de definitieve scheiding, anders moet er een nieuwe echtscheidingsbeschikking worden afgegeven.

Niet gevonden wat je zocht? Stel gerust je vraag aan ons.

Stel je vraag

Lees meer over Scheiden & Ouder blijven

Online ouderbijeenkomsten

Bekijk het aanbod aan online ouderbijeenkomsten over scheiden en veilig opgroeien voor ouders, professionals en geïnteresseerden.
Lees meer

KIES: Groep voor kinderen met gescheiden ouders

In de groep KIES voor kinderen met gescheiden ouders praat je met elkaar - onder begeleiding - over de scheiding en wat dit voor jou betekent.
Lees meer

Kind & Scheiden in het onderwijs

Ben jij onderwijsprofessional? Wij geven tips om het thema 'Scheiden' bespreekbaar te maken in de klas of individueel met een leerling.
Lees meer
1 2 3 6

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram