Begeleiden bij mediaopvoeding

Ontdek tips & informatie om ouders en verzorgers te begeleiden bij de mediaopvoeding en het vinden van een gezonde balans in mediagebruik.

Begeleiden bij mediaopvoeding

Veel opvoeders zijn zoekende in hoe ze het beste hun media opvoeding kunnen vormgeven. Wellicht herken je als professional ook wel de vragen over schermgebruik bij kinderen, want wat is nu gezond media gebruik en wat niet?Hoe lang mag een kind achter een beeldscherm? Hoe houd je gamen samen leuk? Welke media zijn geschikt en hoe kun je opvoeders begeleiden in de mediaopvoeding? Op deze pagina verzamelden we handige informatie en tips voor je.

Vragen?

Heb je nog vragen? Stel ons jouw vraag via het vragenformulier, bel ons via 0880029922 of stuur een e-mail naar info@lisalelystad.nl. Wij helpen je graag verder!

Balans in mediagebruik

Soms kan het voelen alsof media opvoeding een vak apart is. Toch vraagt media opvoeding van ouders grotendeels hetzelfde als de rest van de opvoeding: het gaat om duidelijke kaders en het belang van consequent en duidelijk zijn, één lijn trekken.

Bewustzijn aanjagen bij opvoeders die niet stilstaan bij mediaopvoeding is ook erg belangrijk. Tegelijkertijd zijn er ook opvoeders die zich juist heel erg zorgen maken of zich wellicht schamen over de hoeveelheid schermtijd, er kan veel onzekerheid zijn. Als professional kun je samen met de opvoeders zoeken naar manieren om goed om te gaan met media om zo zorgen weg te nemen. Het is altijd belangrijk om als professional in ieder geval geen oordeel te hebben over de manier waarop opvoeders omgaan met media. Het is de kunst om opvoeders te stimuleren om zo vrijuit mogelijk te praten om zo tot hun eigen kaders te komen die ze kunnen toepassen binnen hun gezin.

Richtlijnen & tips van het NJI

Op de website van het NJI staan er richtlijnen beschreven hoe lang kinderen het beste maximaal per dag achter een beeldscherm kunnen, zie: Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm? | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)

Het NJI beschrijft daarnaast 3 tips hoe je opvoeders kunt begeleiden in de mediaopvoeding:

  1. Vergelijk mediaopvoeding met leren fietsen: kinderen leren veel onder begeleiding. Zorg er dus voor dat kinderen niet teveel op zichzelf zijn aangewezen als het gaat om het gebruik van media. 
  2. Focus op mediamomenten en niet alleen op schermtijd: op welke momenten wordt er gebruikgemaakt van media en op welke manier? Doe je het samen, is er nog ruimte voor andere dingen, of zit het kind alleen op het beeldscherm? Dit zijn minstens zo belangrijke vragen als de vraag: hoeveel schermtijd mag mijn kind? Het antwoord op die laatste vraag hoeft namelijk niet zo zwart wit te zijn. 
  3. Benadruk bij opvoeders het belang van verveling en ongemak: Verveling is heel belangrijk, voor iedereen. Als een kind zich verveelt, leert het veel over geduld hebben en het verrijken van fantasie en creatief zijn. Het inzetten van media om verveling te voorkomen kan makkelijk zijn, maar benadruk bij opvoeders dat deze snelle oplossing belemmerend kan werken in het leren van vaardigheden zoals geduld. 

Bron: NJI; Hoe begeleid ik ouders in mediaopvoeding? | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)

Tipsheets & blogs

Kinderen & media

We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media, maar hoe doen ze dat? Liggend op de bank of juist actief? We delen graag deze 10 tips om kinderen in beweging te laten komen met media en hun balans te vinden. En wist je dat je met media ook goed kunt ontspannen? We zetten daarom ook 10 laagdrempelige tips om samen met je ukkie te ontspannen voor je op een rijtje. 

Pubers & media

Het is moeilijk om precies te weten wat je puber allemaal doet en ziet op sociale media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen. Maar pubers overzien niet altijd de risico's van de online wereld. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels aan te geven. Download en print onze tipsheet 'Praten over sociale media' of lees het blog 'Pubers en sociale media'.

Mediacoaches van Welzijn Lelystad

De Mediacoaches vanuit Welzijn Lelystad geven diverse gastlessen rondom het thema sociale media. De gastles (1 lesuur of blokuur) sociale media maakt kinderen en jongeren bewust van hun gedrag online en geeft praktische handvatten om het online leuk en veilig te houden. Thema’s die aan bod komen zijn: Wat zijn sociale media, positieve en negatieve effecten, actuele media thema’s zoals onder andere A.I., cyberpesten, sexting, sextortion. Daarnaast worden er onderwerpen besproken, zoals: hoe gaan we met elkaar om op het internet/sociale media en privacy/veiligheid.

De gastles is bedoeld als startpunt het onderwerp sociale media te bespreken in de klas. Voor de docent/mentor is dit de mogelijkheid om thema’s en onderwerpen rondom sociale media aan bod te laten komen in de klas en daar vervolgens op voortborduren door dit terug te laten komen in de (mentor) les. De Mediacoach kan daarin adviseren en doorverwijzen naar mogelijke interessante lespakketten en informatie over thema’s rondom
sociale media.

Naast de gastlessen voor kinderen en jongeren bieden de Mediacoaches ook ouderbijeenkomsten aan als daar vanuit de school een vraag voor is. Tijdens de ouderbijeenkomsten zoomen ze in op de rol van ouders in combinatie met sociale media gebruik van hun kind.

In het kort

Bijeenkomsten zijn bedoeld voor groep 7/8 van het basisonderwijs, 1e en 2e klas van het voortgezet (speciaal) onderwijs, ouders en MBO College Lelystad. Bijeenkomsten zijn in groepsverband en worden begeleid door gecertificeerde Mediacoaches Wijnand Hanssens en Brahim Ej-Jaouani. Een gastles duurt gemiddeld 1 lesuur/blokuur. 

Meer weten? Stuur dan een e-mail naar mediacoach@welzijnlelystad.nl of klik hieronder door naar de website.

Website Welzijn Lelystad

Mediaopvoeding op NJI.nl

Wil je meer handvatten over schermtijd per leeftijd? Meer weten over welke apps en websites geschikt zijn voor je kind? Of meer lezen over sociale media en het ontwikkelen van een eigen identiteit? Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut nji.nl vind je praktische informatie voor jongeren, ouders en professionals.
Website NJI Mediaopvoeding

Mediasmarties.nl

Mediasmarties.nl biedt ondersteuning bij bewust mediagebruik: lezen, kijken, luisteren, spelen én doen met media. Maak gebruik van hun Online Gids vol tips over geschikte media voor kinderen van 1 tot 12 jaar om (voor-) te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Je kunt onder andere zoeken op onderwerp, thema, leeftijd en soort medium. De gids wordt wekelijks bijgehouden.

Of doe mee met hun ouderavonden, webinars en trainingen of download de handige brochure over mediaopvoeding downloaden in het Nederlands, Pools, Turks, Arabisch of Engels.

Mediasmarties.nl werkt verder samen met bibliotheken om professionals te inspireren door middel van WegWijzers vol verhalen voor verschillende leeftijden. Deze zijn te vinden in een besloten database Wegwijs met media.

Website Mediasmarties

Mediawijsheid.nl

Deze wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid en is bedoeld voor jongeren, volwassenen, senioren, opvoeders, ondersteuners in zorg & welzijn, leerkrachten en mensen die werkzaam zijn binnen (semi-)overheid, pers en bedrijfsleven. Op mediawijsheid.nl kun je per thema zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.
Website Mediawijsheid.nl

Netwerkmediawijsheid.nl

Voor professionals is er het platform netwerkmediawijsheid.nl. Dit netwerk bestaat uit meer dan duizend organisaties die zich samen inzetten voor een mediawijs Nederland zodat iedereen veiliger, gemakkelijker en zekerder kan bewegen in een wereld vol media. Op de website staan naast blogs en tips per thema ook verschillende tools die je kunt inzetten in de praktijk. Daarnaast is er op deze site een overzicht van alle activiteiten die het netwerk van het platform organiseert op het gebied van mediawijsheid.

Website Netwerkmediawijsheid.nl

Inspiratie

Zwanger in Lelystad

Lees meer 

Pubers & Jongeren

Lees meer 

Opvoeden met weinig geld

Lees meer 

Scheiden & Ouder blijven

Lees meer 

LimonadeBrigade: Inspiratie voor jou en je kind

Lees meer 

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram