We kunnen er niet meer onderuit: de online media is een groot onderdeel in ons leven. Ook bij kinderen. Al vanaf het eerste moment dat een kind naar een scherm kijkt, is het van belang je bewust te zijn van jouw zogeheten mediaopvoeding. Met goede mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media.
Mediaopvoeding is meer dan alleen weten wat je kind kijkt en hoe lang het achter een scherm zit, maar ook wat je kind ervaart, hoe het online contact met andere kinderen is, hoe bepaalde dingen overkomen op je kind en wat voor mening je kind vormt over hetgeen wat zij online zien en doen. Daarnaast is het belangrijk om gezonde media gewoonten mee te geven (denk aan scherm vrije tijd, op tijd leren stoppen, jezelf leren begrenzen) en ze de gevaren van de online wereld mee te geven (online pesten, leren nepnieuws onderscheiden van echt nieuws).
We geven je op deze pagina tips & informatie en zetten handige websites op een rijtje.
Heb je nog vragen? Stel ons jouw vraag via het vragenformulier, bel ons via 0880029922 of stuur een e-mail naar info@lisalelystad.nl. Wij helpen je graag verder!
Het is belangrijk om altijd in gesprek te gaan en te blijven met je kind over het gebruik van media. Stel eens vragen als: Ben je weleens heel erg geschrokken van iets wat je online hebt gezien? Wat vind jij het allerleukste van de online wereld? Mag ik eens met je meekijken terwijl je gamet zodat ik begrijp wat je speelt?
Zorg er daarnaast voor dat je, net als in de rest van de opvoeding, duidelijk en consequent bent over de regels en grenzen van het schermgebruik. Er is niet één manier van mediaopvoeding, net als dat voor de andere aspecten van opvoeden geldt. Het gaat erom dat je als ouders zorgt voor een goede balans tussen mediagebruik en andere activiteiten zoals slapen, sporten, spelen en school.
Door sociale media blijven leeftijdsgenoten met elkaar in contact. Dat kan heel leuk en handig zijn, maar kent ook een andere kant zoals cyberpesten. Je kunt bijna niet meer om online roddelen heen. Op kanalen als Gossip Girl, Instagram, Snapchat, Whatsapp en Facebook worden helaas regelmatig dingen gedeeld over anderen die helemaal niet leuk zijn. En dat kan grote gevolgen hebben zoals gevoel van eenzaamheid en zelfs depressie. Altijd goed en belangrijk dus om er met je kind over te praten, vraag er eens naar of verdiep je in de sociale online wereld van je kind zonder stiekem te controleren.
Wordt je kind inderdaad online gepest? Maak dan samen met je kind printscreens van de online pesterijen zodat je daarover het gesprek aan kunt gaan door bijvoorbeeld met school te praten, stimuleer je kind om alle accounts op privé te zetten en pesters te blokkeren en wees vooral niet terughoudend in het vragen van hulp. Hiervoor kun je altijd contact opnemen met Lisa Lelystad en dan denken wij met jou en je kind mee.
We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media, maar hoe doen ze dat? Liggend op de bank of juist actief? We delen graag deze 10 tips om kinderen in beweging te laten komen met media en hun balans te vinden. En wist je dat je met media ook goed kunt ontspannen? We zetten daarom ook 10 laagdrempelige tips om samen met je ukkie te ontspannen voor je op een rijtje.
Het is moeilijk om precies te weten wat je puber allemaal doet en ziet op sociale media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen. Maar pubers overzien niet altijd de risico's van de online wereld. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels aan te geven. Download en print onze tipsheet 'Praten over sociale media' of lees het blog 'Pubers en sociale media'.
De Mediacoaches vanuit Welzijn Lelystad geven diverse gastlessen rondom het thema sociale media. De gastles (1 lesuur of blokuur) sociale media maakt kinderen en jongeren bewust van hun gedrag online en geeft praktische handvatten om het online leuk en veilig te houden. Thema’s die aan bod komen zijn: Wat zijn sociale media, positieve en negatieve effecten, actuele media thema’s zoals onder andere A.I., cyberpesten, sexting, sextortion. Daarnaast worden er onderwerpen besproken, zoals: hoe gaan we met elkaar om op het internet/sociale media en privacy/veiligheid.
De gastles is bedoeld als startpunt het onderwerp sociale media te bespreken in de klas. Voor de docent/mentor is dit de mogelijkheid om thema’s en onderwerpen rondom sociale media aan bod te laten komen in de klas en daar vervolgens op voortborduren door dit terug te laten komen in de (mentor) les. De Mediacoach kan daarin adviseren en doorverwijzen naar mogelijke interessante lespakketten en informatie over thema’s rondom
sociale media.
Naast de gastlessen voor kinderen en jongeren bieden de Mediacoaches ook ouderbijeenkomsten aan als daar vanuit de school een vraag voor is. Tijdens de ouderbijeenkomsten zoomen ze in op de rol van ouders in combinatie met sociale media gebruik van hun kind.
Bijeenkomsten zijn bedoeld voor groep 7/8 van het basisonderwijs, 1e en 2e klas van het voortgezet (speciaal) onderwijs, ouders en MBO College Lelystad. Bijeenkomsten zijn in groepsverband en worden begeleid door gecertificeerde Mediacoaches Wijnand Hanssens en Brahim Ej-Jaouani. Een gastles duurt gemiddeld 1 lesuur/blokuur.
Meer weten? Stuur dan een e-mail naar mediacoach@welzijnlelystad.nl of klik hieronder door naar de website.
Mediasmarties.nl biedt ondersteuning bij bewust mediagebruik: lezen, kijken, luisteren, spelen én doen met media. Maak gebruik van hun Online Gids vol tips over geschikte media voor kinderen van 1 tot 12 jaar om (voor-) te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Je kunt onder andere zoeken op onderwerp, thema, leeftijd en soort medium. De gids wordt wekelijks bijgehouden.
Of doe mee met hun ouderavonden, webinars en trainingen of download de handige brochure over mediaopvoeding downloaden in het Nederlands, Pools, Turks, Arabisch of Engels.
Mediasmarties.nl werkt verder samen met bibliotheken om professionals te inspireren door middel van WegWijzers vol verhalen voor verschillende leeftijden. Deze zijn te vinden in een besloten database Wegwijs met media.