Scheiden en huisvesting

Netwerk

Na een scheiding kan het lastig zijn om een nieuwe woning te vinden. Door de krappe huizenmarkt en het tekort aan nieuwbouwwoningen hebben veel mensen moeite om geschikte woonruimte te vinden – zelfs als er kinderen in het spel zijn.

Hierdoor zijn tijdelijke oplossingen, zoals verblijven bij familie, vrienden of in een vakantiepark, geen uitzondering. Dit kan frustrerend zijn, vooral als de woonruimte ver van werk of school ligt. In de media verschijnen regelmatig berichten over dit groeiende probleem. Hieronder vind je een aantal tips over het zoeken van tijdelijke of permanente huisvesting:

Schrijf je in bij een woningcorporatie

Via een woningcorporatie kun je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. De wachttijden bij woningbouwverenigingen zijn erg lang, dus het is belangrijk dat je je op tijd inschrijft. Bij sommige woningbouwverenigingen kun je reageren op lootwoningen, waardoor je sneller kans maakt op een woning.

Let op: je inkomen moet onder een bepaald bedrag liggen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De meest actuele regels en voorwaarden vind je op de website van de wooncorporatie en op de website van de Rijksoverheid.

Wil je je inschrijven als woningzoekende bij Centrada, de woningcorporatie in Lelystad? Dat kan via: https://www.centrada.nl/ik-zoek/inschrijven

Tip: als een woning buiten Lelystad voor jou een optie is, kan je je inschrijven als woningzoekende in zogenoemde krimpgebieden. In deze regio’s zijn de wachttijden vaak veel korter, en soms zijn huurwoningen vrijwel direct beschikbaar.

Vraag naar de mogelijkheden van huren via een makelaar

Huren via een makelaar kan een praktische oplossing zijn als je snel een woning wilt huren. Een makelaar heeft vaak een groot aanbod van woningen en kan je helpen bij het vinden van de jusite woning. Helaas zijn de prijzen van deze huurwoningen relatief hoog en is dit dus niet voor iedereen een optie.

Schakel je sociale netwerk in

Je sociale netwerk is een waardevolle bron bij het vinden van een woning, of het nu tijdelijk of permanent is. Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je op zoek bent. Daarnaast kun je oproepen plaatsen op je sociale media. Op Facebook zijn bijvoorbeeld speciale groepen voor huurwoningen en -appartementen te vinden.

Zoek naar een tijdelijke verblijfplaats

Het kan helpend zijn om eerst te zoeken naar een tijdelijke verblijfplaats, om vanuit daar te zoeken naar een permanente woning. Er zijn verschillende opties die je kan overwegen:

  • Een kamer huren: Via websites zoals Kamernet of Marktplaats kun je kamers vinden bij mensen thuis.
  • Airbnb: Tijdelijk huren via Airbnb kan een goede optie zijn als je liever niet bij familie of vrienden verblijft.
  • Vakantiewoning of caravan: Overweeg het huren van een vakantiewoning of caravan op een vakantiepark. Misschien kennen je vrienden of familie wel iemand die iets beschikbaar heeft.
  • Logeren bij vrienden of familie: Als tijdelijke oplossing kun je op de bank of in de logeerkamer bij vrienden of familie verblijven.

Heb je behoefte aan een gesprek?

Het kan erg stressvol zijn als je je zorgen maakt om je woonsituatie. Als je behoefte hebt aan een gesprek hierover, kan je contact opnemen met het algemeen maatschappelijk werk van MDF. De maatschappelijk werkers kunnen een luisterend oor bieden en kunnen met je meedenken over hoe om te gaan met je huidige woonsituatie. Je kan je aanmelden via de MDF website of door te bellen naar (0320) 211700.

Let op: de maatschappelijk werkers van MDF hebben geen invloed op de wachttijd voor een woning en kunnen geen urgentie regelen.

***

Dit blog is voor Lisa Lelystad geschreven door Eline van MDFlevoland. MDF ondersteunt o.a. bij het opvoeden en opgroeien van kinderen en pubers. Ook kun je bij MDF terecht als volwassene voor hulp bij het oplossen van en omgaan met problemen in het dagelijks leven. Met jezelf of in relatie met anderen. Denk aan vragen over geld, schulden of problemen met regels of instanties.

Lees ook 

Jongeren en faalangst

Lees hoe faalangst bij jongeren ontstaat en wat je als ouder of docent kunt doen. Met tips om spanning te verminderen en zelfvertrouwen op te bouwen.
Lees meer

De spanningen van de decembermaand

Ontdek hoe je feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw minder spannend maakt voor kinderen. Met praktische tips en kleine aanpassingen zorg je voor meer plezier en minder stress in huis.
Lees meer

KIES voor het jonge kind

Bij KIES voor het jonge kind kunnen kleuters van gescheiden ouders zich over de scheiding (leren) uiten door spel, handpoppen en creatieve werkvormen.
Lees meer
1 2 3 23

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram