Help! Hoe begeleid ik mijn kind bij een scheiding?

Netwerk

Misschien zag je de scheiding al aankomen of ben je zelf degene die de beslissing heeft gemaakt. Kinderen willen het liefst onderdeel zijn van hun vertrouwde gezin, een scheiding is dan ook een periode waar veel emoties bij komen kijken. Bij kinderen begint dat proces in de meeste gevallen pas op het moment dat de beslissing om te scheiden definitief genomen is. Maar hoe begeleid je kinderen daar dan in? Het is van belang dat verschillende gevoelens er mogen zijn en er tijd wordt genomen om te wennen aan de veranderde gezinsvorm.

Wees eerlijk en duidelijk

Kinderen zullen veel vragen hebben over de scheiding. Stem als ouders goed met elkaar af hoe jullie deze boodschap vertellen. Pas jullie boodschap aan op de leeftijd van jullie kinderen en benadruk dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding, omdat veel kinderen dit zo ervaren. Geef aan dat jullie uit elkaar gaan en dat deze beslissing niet zal veranderen. Bevestig dat de liefde voor jullie kinderen nooit overgaat.

Geef je kind de ruimte om te praten

Sluit daarbij aan bij het tempo van jouw kind. Ieder kind zal hierin een andere behoefte hebben, sommige kinderen willen veel praten, hebben veel vragen en andere kinderen willen in eerste instantie niet praten over de situatie. Laat je kind merken dat alles goed is, door zonder oordeel het proces van je kind te volgen. Laat je kind weten dat hij/ zij altijd mag komen met vragen of emoties en geef je kind ook de ruimte om te praten met een bekende, zoals een familielid of iemand op school. Dit kan soms makkelijker en veiliger voelen voor kinderen.

Zorg voor zoveel mogelijk voorspelbaarheid en rust

Een scheiding brengt veel onrust met zich mee. Voorspelbaarheid zorgt voor rust en dus is het voor kinderen helpend om te weten waar zij aan toe zijn. Maak bijvoorbeeld samen met je kind een overzicht hoe de komende periode eruit gaat zien. Denk daarbij aan waar zij wanneer slapen en wie hen ophaalt van school en sport. Probeer met elkaar nieuwe gewoontes te vinden in de “nieuwe gezinsvorm” zodat er een nieuwe structuur ontstaat, die voorspelbaarheid biedt.

Wees je bewust van jouw eigen emoties en die van de kinderen

Een scheiding brengt veel emoties met zich mee. Probeer je eigen emoties zoveel mogelijk voor jezelf te houden. Het is van belang dat de kinderen nog steeds positief mogen praten over de andere ouder en er nog herinneringen van vroeger mogen zijn. Op deze manier laat je merken dat zij nog steeds van beide ouders mogen houden. Dit kan soms schuren met jouw eigen emoties, het is daarom van belang om tijd voor jezelf te nemen door terug te vallen op je eigen netwerk, bij wie je jouw eigen emoties kan ventileren.

Werk samen als co- ouders

Het is belangrijk om samen te werken als een team, ook al zijn jullie niet langer samen als partners. Kijk samen naar wat jullie nodig hebben om goed te kunnen samenwerken. Zet afspraken helder op papier en evalueer deze regelmatig met elkaar. Kinderen zullen zich meer veilig voelen als zij merken dat jullie nog steeds samenwerken.

Schakel hulp in als dit nodig is

Er komt in deze periode veel op jullie af. Het kan daarom helpend zijn om bij een professional advies in te winnen. Vanuit MDF kan je worden ondersteunt door een maatschappelijk werker, gezinscoach, gezinsadviseur of schoolmaatschappelijk werker. Kinderen (8-12 jaar) van gescheiden ouders kunnen aangemeld worden voor ‘Twee huizen’, waar zij onder begeleiding over hun gevoelens kunnen praten met leeftijdsgenoten. Voor meer informatie kun je de website van MDF raadplegen of contact opnemen, door te bellen naar 0320 21 71 00.

***

Dit blog is voor Lisa Lelystad geschreven door Laura van MDFlevoland. MDF ondersteunt o.a. bij het opvoeden en opgroeien van kinderen en pubers. Ook kun je bij MDF terecht als volwassene voor hulp bij het oplossen van en omgaan met problemen in het dagelijks leven. Met jezelf of in relatie met anderen. Denk aan vragen over geld, schulden of problemen met regels of instanties.

Lees ook 

Jongeren en faalangst

Lees hoe faalangst bij jongeren ontstaat en wat je als ouder of docent kunt doen. Met tips om spanning te verminderen en zelfvertrouwen op te bouwen.
Lees meer

De spanningen van de decembermaand

Ontdek hoe je feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw minder spannend maakt voor kinderen. Met praktische tips en kleine aanpassingen zorg je voor meer plezier en minder stress in huis.
Lees meer

KIES voor het jonge kind

Bij KIES voor het jonge kind kunnen kleuters van gescheiden ouders zich over de scheiding (leren) uiten door spel, handpoppen en creatieve werkvormen.
Lees meer
1 2 3 23

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram