Week tegen Kindermishandeling

Netwerk

Lisa zet actuele thema’s in de spotlight. Dit keer: de Week tegen Kindermishandeling

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit circa 3% van alle kinderen op in een onveilige situatie. In de week tegen Kindermishandeling geven we extra aandacht aan deze kinderen, het is dichterbij dan we denken.

Iedere professional die met kinderen of jongeren werkt, ziet of hoort weleens iets dat kan duiden op kindermishandeling. Augeo  en het NJI hebben een goede website waar je veel informatie vindt over bijvoorbeeld:

  • Het herkennen van signalen.
  • Hoe werk ik met de meldcode?
  • Praktische tips over praten met kinderen en ouders

Meldcode

Meldcode App

Via de app kunnen onderwijsprofessionals digitaal de stappen volgen uit de meldcode ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’.  Ook is er algemene informatie te vinden over ‘huiselijk geweld en kindermishandeling’ en de meldcode. En praktijkvoorbeelden rond de aanpak met een aantal tools. Voordat wordt besloten de meldcode toe te passen, kan je ook eerst de informatie en de stappen doorlezen. De app is zo laagdrempeliger en makkelijk te gebruiken.

Voor het gebruik van de app hoeft geen account te worden aangemaakt. Er worden geen cookies opgeslagen. De app kan dus volledig anoniem worden gebruikt. De app Meldcode Kindermishandeling kan worden gedownload uit de App Store en Play Store.

Signalen

Kinderen die thuis in een onveilige situatie opgroeien, laten dat niet altijd duidelijk zien. Op het eerste gezicht lijkt het misschien goed met ze te gaan. Sommige kinderen trekken zich in onveilige situaties terug en proberen niet op te vallen. Het is daarom altijd belangrijk om alert te zijn en oprechte interesse te hebben in hoe het met een kind gaat. Dit verlaagt ook de drempel voor kinderen om te praten over wat hen overkomt. Lees meer over het herkennen van signalen op : https://www.nji.nl/kindermishandeling/signalen-herkennen

Praktische gesprekstips

Kinderen vinden het belangrijk dat jij als professional oprechte interesse toont, naar hen luistert en hun mening in overweging neemt.
Hoe stel je je op en welke vragen stel je?

Dit is belangrijk:

- Wees oprecht geïnteresseerd in het kind
- Neem het kind serieus
- Laat het kind meedenken met jou over beslissingen
- Geef uitleg over het verloop van het proces
- Blijf in contact, ook als er geen probleem is

Lees het hele artikel op: https://www.augeo.nl/nl-nl/meldcode/tips-voor-een-goed-gesprek/

Bespreekbaar maken = spannend

Jouw zorgen over een kind of de gezinssituatie bespreken met een ouder kan spannend zijn. Het is wel belangrijk om dit gesprek te voeren. Waar moet je rekening mee houden als je met ouders in gesprek gaat? En welke gesprekstechnieken of vragen kan je hierbij gebruiken?
Lees meer op deze pagina https://www.nji.nl/kindermishandeling/hoe-praat-ik-met-ouders

 

Lees ook 

Nieuws van Lisa Lelystad

Regelmatig versturen wij nieuwsbrieven met handige informatie, nuttige tips en een overzicht van activiteiten. Bekijk hier de verzonden nieuwsbrieven aan ouders/verzorgers en professionals!
Lees meer

BLOG - De stem van het kind

Bij een scheiding hebben keuzes impact. Ondersteuning bij het maken van afspraken die voor ouders én kinderen goed zijn, is daarom belangrijk
Lees meer

Ontspannen mét media? Zo kan het!

Wist je dat je met media ook goed kunt ontspannen? We delen graag deze tien laagdrempelige tips van Media Ukkie Dagen. Vol met handige links, apps en websites die jou en je ukkie helpen te ontspannen met media.
Lees meer
1 2 3 20

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram