Handige tips & info voor ouders

Corona: handige tips & info voor ouders

Het coronavirus is nog steeds veel in het nieuws en zal voorlopig ons leven blijven beïnvloeden. Veel mensen praten erover en er blijven regels gelden om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen. Voor je kind kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies aan de hand is en waarom de regels soms veranderen. Lees op deze pagina over hoe je kind het beste kan begeleiden in deze bijzondere tijd.

Stel je kind gerust

Het kan gebeuren dat je kind angstig is voor het coronavirus. Of misschien heeft je kind wel vragen over corona en wat het virus eigenlijk doet. Maar hoe praat je erover en hoe stel je je kind gerust? Dit kan je doen:
Blijf rustig en maak je kind niet onnodig bang. Stel je kind gerust.
Beantwoord vragen zo eerlijk mogelijk, zonder te veel details te geven.
Leg uit waarom het belangrijk is om maatregelen te nemen om het virus te beperken.
Meer tips die helpen bij het praten met je kind over het coronavirus, geeft Fiona in het filmpje hieronder. Of bekijk de tips op NJi.nl.

Fiona over het coronavirus

Kinderen kopiëren gedrag van hun ouders. Daarom is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven. Leg je kind bijvoorbeeld uit hoe je kunt proberen te voorkomen dat een virus zich verspreidt en laat ook zien hoe je kind dat zelf kan doen.
Fiona geeft je uitleg en tips in dit filmpje.

Houd je aan de hygiëneregels

Wij krijgen dagelijks allerlei vragen van ouders over hun kinderen. Over een huilbaby, dwarse peuter, bang schoolkind en pubers. Lees meer over ouderschap, opvoeden en opgroeien.
Opvoedinformatie Nederland
Was je handen een paar keer per dag met zeep. Was ook goed tussen de vingers. Bij kleine kinderen kun je samen de handen wassen en laten zien hoe je dit doet.
Moet je niezen of hoesten? Gebruik dan papieren zakdoekjes of nies of hoest in je elleboog in plaats van in je hand.
Houdt anderhalve meter afstand tot volwassenen en schud geen handen.

Nieuwe thuissituatie

Door de veranderende maatregelen verandert jullie thuissituatie misschien mee. Misschien werk je (soms) thuis en vind je dit lastig combineren met je gezin. Of misschien vinden jullie het juist wennen nu iedereen weer minder thuis is dan eerst. Wat de situatie ook is, kinderen moeten steeds weer wennen wanneer dit verandert. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten over hoe het gaat en wat ze kunnen verwachten. Betrek je kinderen bij de plannen die je maakt.

Hoe je thuis spanningen kunt voorkomen en wat je kunt doen als deze toch oplopen lees je op NJi.nl.

Blijf op de hoogte.

Het is goed om op de hoogte te blijven van de stand van zaken rond het coronavirus. NJi.nl brengt je op de hoogte van alle veranderingen en gevolgen die dit kan hebben voor jou als ouder. Op RIVM.nl lees je de actuele stand van zaken over het virus en op Rijksoverheid.nl vind je de geldende regels en maatregelen. Op Pharos.nl en Corona.steffie.nl wordt het coronavirus in begrijpelijke taal uitgelegd en op Pharos.nl vind je ook een handige corona-woordenlijst. Gezondheidsinformatie over het coronavirus kun je vinden op Thuisarts.nl.
Heb je vragen over de gevolgen van het coronavirus voor de scholen en het onderwijs? Kijk dan op Oudersenonderwijs.nl.

Uiteraard kun je daarnaast altijd met vragen terecht bij de jeugdgezondheidszorg en de huisarts.

Tips: Met je kind naar een coronatest

Ook kinderen worden getest bij klachten die passen bij COVID-19. Tijd voor een test? We verzamelden tips van andere ouders en professionals.

Met je kind naar de coronatest
Je kind hoest en snottert. Of je kind heeft contact gehad met iemand die corona heeft. Dan is het verstandig om een coronatest te doen. De test wordt bij kinderen, net als bij volwassenen, met een wattenstaafje gedaan. Deze gaat diep in neus en keel. Geen prettige ervaring en voor jonge kinderen kan ook de beschermende kleding van de testmedewerkers diepe indruk maken. Dus: een goede voorbereiding is het halve werk!
Voor en tijdens de test
Vraag bij het maken van een afspraak maken van een afspraak of er een speciale kinderteststraat is. Kinderen hebben behoefte aan andere begeleiding en instructies dan volwassenen en kunnen daarom het best door mensen worden geholpen die hiervoor specifiek zijn opgeleid.
Vertel met neutrale woorden aan je kind wat er gaat gebeuren. Hoe lang het duurt. Vertel hoe de beschermende kleding van de testmedewerkers eruitziet. Bekijk en bespreek bijvoorbeeld samen het filmpje over de kinderen Fleur, Mo, Rachida en Tim.
Kom op tijd. Zorg dat je rustig naar de teststraat kunt, dat je geen andere kinderen bij je hebt, dat je weet waar je moet zijn en hoe je daar moet komen. Als je gehaast of afgeleid bent geeft dat onrust bij jou en je kind.
Blijf bij je kind tijdens de test. Dat is voor je kind belangrijk en geeft vertrouwen. Wanneer je rust en vertrouwen uitstraalt helpt dat je kind.
Samen testen? Kind eerst. Moeten jullie beiden getest worden? Laat dan je kind eerst gaan. Het idee “mama of papa doet het even voor” maakt kinderen juist angstiger.
Helpende taal
Gebruik beschrijvende taal: ‘Deze meneer heeft een wattenstaafje. Daarmee haalt hij wat snot uit je neus en keel.’
Let op HOE je praat: spreek rustig en kalm.
Let op WAT je zegt: wees positief en wek vertrouwen: ‘Ik blijf bij je’, of ‘Wat help je de dokter goed door zo stil te blijven zitten.’
Voor kinderen is het fijn als er één iemand praat. Praat niet door elkaar.
Sluit af met ‘Goed gedaan!’ of ‘Ik ben trots op je!’
Niet doen:
Het in de houdgreep houden van je kind om de test toch mogelijk te maken kan negatieve gevoelens bij je kind geven en daar kan je kind lang last van houden.
Zeg niet ‘Stel je niet aan’, of ‘Doe normaal’.
Woorden met een negatieve lading, zoals  ‘bang’,  ‘pijn’ of ‘vervelend’ kun je beter niet gebruiken.
Na de test
Als de test klaar is geef je je kind een compliment: Dat heb je goed gedaan!
Vraag aan je kind hoe het ging.
Je kind blijft thuis tot de uitslag bekend is.
Was het spannend? Maak tijd om samen te spelen. Door spel verwerkt jouw kind spannende ervaringen.

De prik tegen corona

In Nederland krijgen mensen boven de 18 jaar een uitnodiging voor de prik tegen corona. Ook jongeren tussen de 12 en 17 jaar die dat willen, kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. We zetten de belangrijkste informatie op een rijtje. 

Steeds meer volwassenen en kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar zijn gevaccineerd tegen corona. Ook kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen zich laten vaccineren. Op NJi.nl lees je er meer over. Wil je kind zelf meer lezen over het vaccineren? Neem dan samen eens een kijkje op de speciale jongerenpagina van het NJI.nl.
Keuzehulp Coronavaccinatie
Of je de prik gaat halen is je eigen keus. Wil je een goede keuze maken, maar twijfel je nog over een aantal dingen, gebruik dan het stappenplan op de website coronavaccinatie-keuzehulp.nl ▶️
betrouwbare informatie over vaccins.
Jij beslist zelf of je je laat vaccineren tegen corona. Als je twijfelt, is het belangrijk dat je je goed laat informeren. Maar welke informatie kun je vertrouwen? Vooral op social media komt zóveel voorbij. Ook berichten die elkaar tegenspreken. Wat is nu een feit en wat is een mening?

Niet gevonden wat je zocht? Stel gerust je vraag aan ons.

Stel je vraag

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram