Kids & Zakgeld

Netwerk

Zo start je met zakgeld

Wil je jouw kind leren dat je moet betalen en sparen voor spullen? Laat ze dan zelf oefenen. Geef je kind zakgeld als het lukt. Zelfs als het minder is dan een euro per week. Maar op welke leeftijd begin je daarmee? En hoe leer je je kind sparen? In de Zakgeldgids vind je handige tips.

Download de Zakgeldgids 

 

Zakgeldtips

Het geven van zakgeld helpt bij het bewust maken van de waarde van geld en het maken van keuzes die bij jou budget passen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.


1. Start met contant geld

Begin jij met het geven van zakgeld? Start dan met contant geld. Het voordeel van contant geld is dat jouw kind de munten leert kennen en herkennen. Je kinderen kunnen zo leren tellen. Extra tip: geef het zakgeld iedere week in andere muntjes. Krijgt jouw kind bijvoorbeeld 1 euro per week? Geef dan de ene week 1x 1 euro en de volgende week 2x 50 cent. Zo leren jouw kinderen de waarde van geld nog beter kennen!

2. Knutsel je eigen spaarpot

Ieder spaardoel kan een eigen spaarpot gebruiken. Zelf een spaarpot knutselen kan heel makkelijk. Gebruik bijvoorbeeld een leeg melkpak. Plak de bovenkant dicht en snij een gleuf in de zijkant. Jouw kind kan het pak zelf beplakken of beschilderen. Maar ook een leeg glazen potje met een eigen ontworpen etiket is een leuk idee. Op Pinterest kun je nog veel meer leuke ideeën vinden!

3. Prijzen raden

Heb je boodschappen in huis gehaald? Vergeet dan niet om de kassabon te bewaren. Gebruik deze kassabon voor het raden van de prijzen. Zet 5 artikelen op een rijtje en laat jouw kind de prijzen raden. Heb je nog hele jonge kinderen? Vraag dan bijvoorbeeld bij een pak melk “is dit pak melk goedkoper of duurder dan 1 euro”.

4. Maak een klusjeslijst

Bedenk samen klusjes die jouw kind in huis kan doen. En dan natuurlijk niet de normale klusjes die er altijd bij horen, maar de extra klusjes. Geef per klusje aan hoeveel tijd het kost en wat de beloning is. Heb jij wat minder geld te besteden? De beloning hoeft niet eens geld te zijn. Dit kan ook een film naar keuze kijken of het kiezen van het avondeten zijn. Dat zijn ook waardevolle beloningen!

5. Raad de volgorde

Het is belangrijk dat kinderen de waarde van geld leren. Dat kan je spelenderwijs leren. Bijvoorbeeld tijdens het middageten. Zet 5 artikelen bij elkaar en laat de kinderen de artikelen in volgorde van de prijs zetten. Welk artikel is het goedkoopste en welk artikel is het duurste? Dit raadspelletje kun je regelmatig tussendoor houden. Bijvoorbeeld met speelgoed of kleding.

Niet gevonden wat je zocht? Stel gerust je vraag aan ons, klik hier.

Lees ook 

Nieuws van Lisa Lelystad

Regelmatig versturen wij nieuwsbrieven met handige informatie, nuttige tips en een overzicht van activiteiten. Bekijk hier de verzonden nieuwsbrieven aan ouders/verzorgers en professionals!
Lees meer

Online ouderbijeenkomsten

Bekijk het aanbod aan online ouderbijeenkomsten over scheiden en veilig opgroeien voor ouders, professionals en geïnteresseerden.
Lees meer

Oudercursus 'Help, mijn kind kan niet zonder!'

Cursus voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar die problematisch alcohol drinken of te veel drugs gebruiken, overmatig gamen of gokken.
Lees meer
1 2 3 20

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram