BLOG - Help, mijn kind is druk!

Netwerk

De wereld om ons heen is constant in beweging. Niet gek dat we overspoeld worden met prikkels. Waar we allemaal weer op onze eigen manier op reageren. Als het voor ouders soms al lastig is om de interne rust te bewaren, hoe moeilijk zou dat dan niet zijn voor jouw kind?

Als je kind teveel prikkels binnenkrijgt, dan raakt zijn of haar zenuwstelsel overbelast. Voor de meeste kinderen is het op zo’n moment vooral erg druk om hen heen of van binnen. En dat kan zich op allerlei manieren uiten. Bijvoorbeeld met een driftbui, plotseling in huilen uitbarsten of gewoon niet stil kunnen zitten.
Drukkere kinderen hebben vaak niet zo’n lange spanningsboog en zullen meestal niet veel concentratie kunnen opbrengen. Hoewel veel kinderen gebaat zijn bij actieve inspanning, kan het ook zijn dat jouw kind juist behoefte heeft aan rust.

Probeer altijd in te schatten wat voor jouw kind op dit moment helpend is: bewegen, rust of misschien wel even van omgeving veranderen.

Rennen, vliegen, duiken

Als jouw kind overtollige energie heeft, is het heerlijk om samen lekker naar buiten te gaan. Tikkertje spelen, naar de speeltuin, schommelen, op de trampoline: laat je fantasie de vrije loop. Als jouw kind maar lekker kan bewegen.

Ook binnen kun je best veel verzinnen om actief bezig te zijn. Schuif de tafel opzij en houd een minidisco in de woonkamer! Zing en dans mee met de filmpjes van minidisco.tv bijvoorbeeld. Bouw een hut onder de eettafel of haal de matrassen van bed en maak er een avonturenschip van.

Het gaat er niet om steeds iets te moeten doen, iets leuks te verzinnen, of grootse plannen te maken. Kinderen worden gelukkig van gelukkige ouders die niet altijd iets doen maar juist vaak iets laten.

Sommige drukke kinderen weten niet goed hoe ze moeten omgaan met al die overtollige energie. Het kan dan ook moeilijk voor ze zijn om tot rust te komen. Hier kan mindfulness helpend zijn.

Omslag De Kleine Kikker - Eline Snel

De kleine kikker

In het boek ‘De kleine kikker’ geeft Eline Snel handvatten aan jonge ouders met kinderen van 1,5 – 4 jaar die twijfelen of zij het goed doen. Het boek staat vol herkenbare voorbeelden en bruikbare tips. En speelse oefeningen en activiteiten om samen te doen, zoals korte verhalen lezen. Ook zijn er oefeningen die je kunt downloaden. Je kind wordt gestimuleerd om te ontdekken en zich open te stellen voor anderen. Ook staan er oefeningen en ideeën in het boek waar je als ouder zelf wat aan hebt.

Voor oudere kinderen (vanaf 4 jaar) is er van dezelfde auteur ‘Stilzitten als een kikker’ (boek + audio).

Je kunt ‘De Kleine Kikker’ ook lenen bij de Flevomeer Bibliotheek!

In het gangpad van de supermarkt

Een mooie uitspraak uit het boek ‘De kleine kikker’ is: “Aan gevoelens geef je ruimte, aan gedrag stel je grenzen”. Maar hoe geef je ruimte aan de gevoelens van jouw kind wanneer het besluit om het midden in de supermarkt op een krijsen te zetten?
Bedenk je op zo’n moment dan dat jouw kind bezig is met het ontladen van emoties. Probeer je dan ook niet bezwaard te voelen om je kind op zo’n moment – ookal kun je wel door de grond zakken – de ruimte te geven om zich te uiten. Je kind kunnen laten uitrazen en er voor je kind ‘zijn’ zal je namelijk meer opleveren dan het gevecht aangaan over de reden, de plaats of het moment van de woede-uitbarsting.

Een Supermarkt Stappenplan
  1. Laat je kind weten dat je ziet en begrijpt dat het boos is.
  2. Vraag of je je kind kunt helpen.
  3. Blijf contact zoeken met je kind: maak oogcontact en raak je kind op een rustige en lieve manier aan.
  4. Wees consequent: zeg wat je doet en doe wat je zegt.

Door met jouw aandacht bij jouw kind te blijven – ook als iedereen je aanstaart en je je opgelaten voelt – geef je het de boodschap (pun intended) dat je onvoorwaardelijk naast jouw kind blijft staan.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Zit je met je handen in het haar en kun je wat advies gebruiken? Of maak je je zorgen over jouw kind? Je kunt bij ons terecht met jouw vragen! Wij kijken met je mee en kunnen jou – als dat nodig is – verwijzen naar de juiste personen of instanties om je verder te helpen.

Stel jouw vraag telefonisch door te bellen met 088 – 0029922, stuur een e-mail naar info@lisalelystad.nl of vul het vraagformulier in.

Lees ook 

Flyers

Wil je weten wat Lisa Lelystad voor jou kan betekenen? Of met welke vragen je terecht kunt bij Lisa Lelystad? Bekijk en download onze flyers!
Lees meer

Nieuws van Lisa Lelystad

Regelmatig versturen wij nieuwsbrieven met handige informatie, nuttige tips en een overzicht van activiteiten. Bekijk hier de verzonden nieuwsbrieven aan ouders/verzorgers en professionals!
Lees meer

Angst herkennen en hierbij helpen

Ontdek hoe je angst bij kinderen en jongeren kunt herkennen en hoe je hen hierbij kunt helpen. Met praktische tips voor ouders/verzorgers en professionals.
Lees meer
1 2 3 22

Abonneer je op onze nieuwsbrief 

Contact gegevens

Heb jij een vraag over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van je kind? Wij denken graag met je mee! Bel of mail voor tips en persoonlijk advies.

Sitemap

Algemene voorwaarden
Privacy & cookiesSitemap
Copyright 2023 gemaakt door CustomerScope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram