De wereld om ons heen is constant in beweging. Niet gek dat we overspoeld worden met prikkels. Waar we allemaal weer op onze eigen manier op reageren. Als het voor ouders soms al lastig is om de interne rust te bewaren, hoe moeilijk zou dat dan niet zijn voor jouw kind?
Als je kind teveel prikkels binnenkrijgt, dan raakt zijn of haar zenuwstelsel overbelast. Voor de meeste kinderen is het op zo’n moment vooral erg druk om hen heen of van binnen. En dat kan zich op allerlei manieren uiten. Bijvoorbeeld met een driftbui, plotseling in huilen uitbarsten of gewoon niet stil kunnen zitten.
Drukkere kinderen hebben vaak niet zo’n lange spanningsboog en zullen meestal niet veel concentratie kunnen opbrengen. Hoewel veel kinderen gebaat zijn bij actieve inspanning, kan het ook zijn dat jouw kind juist behoefte heeft aan rust.
Probeer altijd in te schatten wat voor jouw kind op dit moment helpend is: bewegen, rust of misschien wel even van omgeving veranderen.
Rennen, vliegen, duiken
Als jouw kind overtollige energie heeft, is het heerlijk om samen lekker naar buiten te gaan. Tikkertje spelen, naar de speeltuin, schommelen, op de trampoline: laat je fantasie de vrije loop. Als jouw kind maar lekker kan bewegen.
Ook binnen kun je best veel verzinnen om actief bezig te zijn. Schuif de tafel opzij en houd een minidisco in de woonkamer! Zing en dans mee met de filmpjes van minidisco.tv bijvoorbeeld. Bouw een hut onder de eettafel of haal de matrassen van bed en maak er een avonturenschip van.
Het gaat er niet om steeds iets te moeten doen, iets leuks te verzinnen, of grootse plannen te maken. Kinderen worden gelukkig van gelukkige ouders die niet altijd iets doen maar juist vaak iets laten.
Sommige drukke kinderen weten niet goed hoe ze moeten omgaan met al die overtollige energie. Het kan dan ook moeilijk voor ze zijn om tot rust te komen. Hier kan mindfulness helpend zijn.
De kleine kikker
In het boek ‘De kleine kikker’ geeft Eline Snel handvatten aan jonge ouders met kinderen van 1,5 – 4 jaar die twijfelen of zij het goed doen. Het boek staat vol herkenbare voorbeelden en bruikbare tips. En speelse oefeningen en activiteiten om samen te doen, zoals korte verhalen lezen. Ook zijn er oefeningen die je kunt downloaden. Je kind wordt gestimuleerd om te ontdekken en zich open te stellen voor anderen. Ook staan er oefeningen en ideeën in het boek waar je als ouder zelf wat aan hebt.
Voor oudere kinderen (vanaf 4 jaar) is er van dezelfde auteur ‘Stilzitten als een kikker’ (boek + audio).